Kako usvojiti naviku čitanja – priprema

Na početku godine, dok pravimo popise navika za promjenu, često se spomene i "usvajanje navike čitanja". Unatoč entuzijazmu prvih dana, mijenjamo ponašanje bez jasnog plana, što često rezultira umorom i odustajanjem. Uspješno usvajanje navika, uključujući čitanje, zahtijeva dobru pripremu. Postavljanje iskrenih pitanja o motivaciji, zajedno s organizacijom vremena, ključno je za uspješno usvajanje nove navike. Slično kao pri treniranju sporta, čitanje zahtijeva fokus i pripremu prostora i vremena. Odabir teme, naslova knjige te postavljanje ciljeva važni su koraci u stvaranju navike čitanja.

Na početku svake godine želeći okrenuti novu stranicu u našem životu nerijetko radimo popise navika koje želimo usvojiti i promijeniti. Tako se često na tom istom popisu, osim krenuti trenirati, zdravije se hraniti, više se kretati, ranije odlaziti na spavanje, smanjiti vrijeme provedeno pred televizorom i slično, nađe rečenica „usvojiti naviku čitanja“. Prvih dana nove godine uspijevamo obaviti većinu stvari s popisa pa tako smanjujemo gledanje televizije i odlazimo u teretanu, kupujemo zdravije namirnice i tražimo recepte za pripravu ručka i večere, odabiremo naslove knjige prema preporuci prijatelja… Odjednom mijenjamo svoje ponašanje bez određenog plana i programa te se nerijetko nakon određenog vremena umorimo. Jedan dan se zadržimo dulje na poslu pa preskočimo teretanu, ne stignemo kuhati pa naručimo dostavu brze hrane, bude filmski maraton pa cijelo popodne i večer provedemo pred televizorom, a ona hrpa naslova koju gomilamo na polici i  koju smo htjeli pročitati jednostavno nikad ne dođu na red.

Da bismo usvojili neku naviku prvo moramo znati što je to navika kako bismo već na samom početku znali s čime se suočavamo i zašto je neku teže usvojiti. Navika se u psihologiji definira kao individualna aktivnost koja se ustalila i postala uobičajenom, automatiziranom. U filozofiji se definira kao stalno ponavljanje istih radnji, načina razmišljanja prosuđivanja i vrednovanja.[1] Različita istraživanja pokazuju da je vrijeme potrebno za usvajanje navika između 21. i 90 dana, a za neke je potrebno čak i 245 dana. S obzirom na to da razlikujemo tri vrste navika: motoričke (stajanje, sjedenje, hodanje), intelektualne (percepcija, logičko razmišljanje) i karakterne (naše osobine ličnosti popust iskrenosti, povjerenja i sl.) koliko će nam vremena biti potrebno za usvajanje ovisi o vrsti navike, našem ponašanju, motivaciji i okolnostima u kojima se nalazimo.

Da bismo neku naviku lakše i brže usvojili potrebno je napraviti dobru pripremu.

Priprema

Kad govorimo o čitanju za početak trebamo postaviti pitanje zašto želimo čitati, je li to nešto što smatramo da moramo jer bi bilo lijepo, zato što je to u trendu ili jednostavno imamo potrebu za čitanjem? Koje god pitanje sami sebi postavili odgovor mora biti dovoljno dobar da nas potakne na micanje s mjesta na kojem se trenutno nalazimo. Iz nelagode proizlazi želja za promjenom, ali bez postavljanja pravih pitanja i iskrenog odgovora teško da ćemo moći postaviti prave temelje za promjenom, definirati prioritete i usvojiti nove navike. Kad je naša želja u suglasju s našom namjerom i odlučnošću volja i motiviranost, strpljenje i ustrajnost dolaze s lakoćom.  

Kod usvajanja nove navike svakako se trebamo voditi dobrom organizacijom i pripremom što možemo povezati s kuhanjem, kad radimo nama novo jelo prvo pročitamo recept kako bismo uvidjeli koje nam namirnice trebaju, koliko je vremena potrebno za kuhanje, koje začine ćemo koristiti te nakon toga odlazimo u kupnju svega potrebnog. Što znači da osim pripreme moramo u obzir uzeti i organizaciju vremena kako bismo stigli obaviti sve druge obaveze koje su stalne u našem životu.

Tako je i s čitanjem, često se izgovara rečenica: „Čitao / la bih, ali nemam dovoljno vremena u danu. Imam toliko obaveza da kad sjednem kako bih nešto pročitao / la jednostavno zaspim.

Čitanje je isto što i treniranje nekog sporta, kod treniranja se vježbaju mišići a kod čitanja fokus, oboje zahtijevaju dobru pripremu kao što je organizacija vremena i mjesta. Kod treniranja biramo vrste vježbi koje bismo radili poput: joge, trčanja, aerobika, dizanja utega, plivanja isto tako biramo prostor u kojem ćemo to raditi, koliko će nam vremena trebati da dođemo do mjesta treniranja, a tako je i s čitanjem.

Kako bismo usvojili naviku čitanja za početak trebamo odabrati temu i naslov knjige, nakon toga moramo pronaći vremena za čitanje te postaviti cilj u kojem vremenskom periodu želimo pročitati knjigu kako ista ne bi ostala stajati na polici skupljajući prašinu.

Kako odabrati temu i naslov knjige te zašto je organizacija vremena i mjesta važna za usvajanje navike čitanja te što nam vlastiti prioriteti govore možete pročitati u sljedećem članku.  


[1] navika. Hrvatska enciklopedijamrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013 – 2024.

Image by Karolina Grabowska from Pixabay