Kako usvojiti naviku čitanja – odabir teme, mjesta i organizacija vremena

U ovom dijelu istražujemo ključne korake koji slijede nakon pripreme za usvajanje nove navike čitanja. Od odabira naslova knjige do organizacije vremena i mjesta čitanja, otkrijte kako postaviti jasnu namjeru, usvojiti odlučnost i napraviti čitanje svojim prioritetom. Malim koracima, svakodnevnim motiviranjem i strpljenjem, otkrijte kako postati redoviti čitatelj i obogatiti svoj život ovim vrijednim ritualom.

U prošlom članku mogli ste pročitati koje su različite vrste navika te o čemu ovisi koju ćemo naviku brže, koju teže usvojiti koja pitanja trebamo sami sebi postaviti kako bismo se pomaknuli s mjesta i koje su prve radnje koje treba poduzeti kako bi se određena navika usvojila. U nastavku vam donosimo što slijedi nakon pripreme.

Odabir naslova i teme knjige

Kao što kod filma odabiremo žanr koji bismo gledali (romantični, akcijski, horor, triler, povijesni, dokumentarni) tako biramo i naslove knjiga. Upravo nam filmovi mogu biti polazišna točka odabira tematike knjige jer žanr koji volimo gledati nerijetko je isti onaj koji želimo čitati. Kad smo ustanovili koja nas tema zanima na poleđini gotovo svake knjige možemo pročitati sadržaj kao svojevrstan trailer (najava) kojim se knjiga bavi. Kad nam, prilikom čitanja, sadržaj knjige probudi emociju uzbuđenosti i ushićenosti ili samo dobijemo dojam da ćemo u njoj pronaći odgovore na neka vlastita pitanja i da je ta knjiga baš za nas može se reći da smo odabrali naslov.

Organizacija vremena i mjesta čitanja

Došli smo doma ushićeni i uzbuđeni što smo pronašli knjigu koja nam se čini zanimljivom i jedva čekamo vrijeme kad ćemo ju krenuti čitati. No nerijetko se dogodi da dani prolaze, a knjiga stoji na polici čekajući da obratimo pozornost na nju. Odabir mjesta čitanja u kući ili u stanu od velike je važnosti. To bi trebalo biti mjesto gdje se možemo u potpunosti opustiti, relaksirati, pustiti mašti da se razvija uz šalicu vrućeg čaja, kave ili nekog drugog omiljenog napitka, to je mjesto gdje nema ometanja. U situaciji kad nemamo mogućnost imati prostor samo za sebe, tada je dobro reći ukućanima svoju namjeru, koliko nam je ona važna te odrediti vrijeme i mjesto gdje ćemo moći u miru čitati bez da nas itko ometa. Ako imamo malu djecu kojoj je teže objasniti našu namjeru može se odrediti vrijeme čitanja u periodu kad imaju popodnevni san ili na večer kad idu spavati ili, ako smo na večer premoreni, ustati ranije u jutro kako bismo u tišini provodili svoj novi ritual.

Prioritet

Kad provodimo novu naviku trebamo se zapitati koliko nam je ona važna. Ako smo čitanje stavili na popis zato što bi bilo lijepo i korisno te nam čitanje izgleda baš fora to nam nisu dovoljno dobri argumenti za usvajanje navike. Prilikom odgovaranja na pitanja zašto nam je čitanje važno možemo uvidjeti hoće li ostati želja ili će postati prioritet. Ako osjetimo i ustanovimo da nam je od izuzetne važnosti čitati i da nam baš to nedostaje tada ćemo osloboditi vrijeme i mjesto za čitanje te ćemo malim koracima, stranicu po stranicu usvojiti naviku koja će nam zasigurno obogatiti život.

Zaključno, ako želimo usvojiti naviku čitanja tad trebamo postaviti jasnu namjeru i odlučnost, odgovoriti na pitanje zašto želimo čitati, organizirati vrijeme i mjesto čitanja  te odabrati temu koja je u području našeg interesa. Navika se stvara malim koracima (malim ciljevima), stranicu po stranicu, svakodnevnim motiviranjem samog sebe te strpljenjem i ustrajnošću. Primjerice kad krenemo čitati dovoljno je postaviti mali cilj od nekoliko stranica dnevno ili primjerice odvojiti vrijeme od pola sata dnevno za čitanje kako bismo svakodnevnim ponavljanjem postigli dobar rezultat. Kad odlučimo da nam je čitanje prioritet tada pronalazimo načine za njegovim ostvarivanjem, a time poručujemo sebi samima koliko je odluka koju smo donijeli važna.